Mina sidor

Du vinner på att städa då och då

Vi räknar med ett normalt slitage av din bostad men också att du vårdar, städar och tar hand om din lägenhet. Här får du lite tips!

Golv

Parkett: Rengör med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast.

Linoleum: Tvätta med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.

Plast: Samma förfarande som för parkettgolv.

Kyl och frys

Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar ström. Dessutom håller matvarorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina. Var noga med att samla upp smältvatten för att undvika fuktskador.

Fläkt och ventiler

Om fläkt och ventiler hålls rena minskar nedsmutsningen av övriga ytor i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken.

Spis

Torka bort fettfläckar från spishäll och ugn så fort som möjligt, så att fett inte bränner fast. Torka med en fuktig trasa. För ugnsrengöring finns effektiva rengöringsmedel att köpa. Använd aldrig Svinto på spishällen.

WC och bad

Undvik att spola ner föremål i wc och tvättställ som kan orsaka stopp i avloppet. Spola heller inte ner kemikalier och rengör golvbrunnen med jämna mellanrum.
Tänk på att vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be någon granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho om du är borta en längre tid. Då slipper du dålig lukt i lägenheten.

Ohyra

Aranäs har ett avtal med Anticimex, vilket innebär att du som hyresgäst inte behöver betala för deras tjänster. Om du skulle upptäcka ohyra eller skadedjur i din lägenhet ska du kontakta Anticimex direkt. Ancitimex 
Ex. på ohyra och skadedjur är pälsängrar, mal, myror, möss, getingbon, mjölbaggar, silverfiskar mm.

Rökning

Du får röka i din lägenhet men tänk på att du kan bli ersättningsskyldig om rökningen skadat lägenheten och sanering är nödvändig när du flyttar ut. Kasta inte ut fimpar från balkongen.

Fettfläckar

Tänk på att skydda väggar från fettfläckar. Tänk på att lampor och hyllor av ek ofta är inoljade och lämnar märken på väggarna. Likaså är det viktigt att ha en säng med huvudsänggavel som skydd.

Legionella

Legionella är en bakterie som förekommer i jord, sjöar och vattendrag men kan även finnas i distributionsnätet för vatten och andra mindre vattensystem.

Bakterien orsakar två olika typer av sjukdomar: legionärsjuka och pontiacfeber.

Legionellabakterier kan överleva i temperaturintervallet 0–50⁰C och det råder stor risk för bakterierna att växa i stillastående eller långsamt vattenomsättande vattenledningar i intervallerna 20–45⁰C.

Spola dusch, kranar och vattenlås (toalett) med varmt vatten om dem inte används på en längre period.

Rengöring av frånluftsdon

För att behålla en trevlig innemiljö i bostaden behövs frånluftsdonen (ventilationsdon)
rengöras minst två gånger per år av hyresgästen.