Hyran

Hyran betalas i förskott varje månad. Vi ser helst att du betalar med e-faktura eller e-faktura i kombination med autogiro.

Betala hyra

Hyran betalar du i förskott varje månad och den ska vara inbetald till Aranäs senast på förfallodagen. Vi skickar ut hyresavin senast den 15:e varje månad. Det är ditt ansvar enligt hyresgästlagen att betala hyra senast sista vardagen före början av varje månad. Vid utebliven hyra samarbetar vi med ett inkassobolag. Använd det förtryckta inbetalningskortet för att vi ska veta vem som betalat hyran. Använd aldrig någon annans hyresavi vid inflyttning. Kontakta oss om du saknar avi.

E-faktura

Elektronisk faktura (e-faktura) är det enklaste och mest miljövänliga sättet att betala hyran. Vi skickar då inte någon pappersavi till dig, utan du får hyresavin elektroniskt direkt till din Internetbank. Du hittar information om att du kan få din hyresavi som e-faktura  på din internetbank och du gör din anmälan enkelt via ett formulär. Fyll i de uppgifter som krävs och skicka formuläret så är anmälan klar.

Det går utmärkt att kombinera e-faktura med autogiro. För anmälan till autogiro, se nedan.

Autogiro

Om du saknar dator eller bara vill slippa tänka på att hyran ska bli betald i tid kan du som hyresgäst hos Aranäs betala din hyra via autogiro. Pengarna förs då automatiskt över från ditt bankkonto till Aranäs den dag som hyran ska vara betald.

Vill du betala hyran via autogiro kan du kontakta katarina.drott@aranas.se eller ringa 0300-512 00.

Blankett för att ansökan till autogiro kan du ladda ner nedan

ANSÖKAN Autogiroanmälan.pdf (PDF-dokument, 271 kB)

Internetbank

Du kan alltid betala din hyra på Internet, via det bankgiro som finns angivet på hyresavin. Längst ner till vänster på respektive avi finns ett så kallat OCR-nummer. Detta måste du alltid ange när du betalar via Internet och varje månadsavi har ett eget specifikt OCR-nummer.

 

Hur bestäms hyran?

Hyresnivåerna förhandlas varje år mellan Fastighetsägareföreningen (som företräder Aranäs) och Hyresgästföreningen (som företräder dig som hyresgäst).

Fastighetsägareföreningen och Hyresgästföreningen

För att få en rättvis hyressättning tillämpar Aranäs en metod som utvecklats i samarbete med Hyresgästföreningen. Den innebär att en hyreshöjning fördelas olika beroende på var man bor med hänsyn tagen till kvalitetsnivån i de olika områdena. Hänsyn tas till läge, miljö, fastighetens tekniska standard och dess gemensamma utrymmen.

Kontakt

Katarina Drott

Hyror/Redovisning